نام آزمایش

Lithium

مخفف انگلیسی تست

Li

نام فارسی تست

لیتیم

روش انجام

Ion Selective Electrode) ISE (

آمادگی بیمار

نمونه گیری بعد از ۱۲ ساعت از آخرین دوز مصرف دارو صورت می گیرد. همچنین بهتر است از داروهایی همچون دیورتیک ها، مترونیدازول، فلوکستین و … اجتناب شود.

نوع نمونه

S

علت درخواست تست

  • پایش بر درمان بیماران مبتلا به اختلالات دو قطبی (Bipolar) از جمله حملات مکرر شیدایی (Mania) و افسردگی (Depression)
  • ارزیابی سمیت دارو

توضیح راجع به تست

لیتیم یکی از داروهایی است که برای درمان اختلال دوقطبی تجویزمی شود و “تثبیت کننده خلق و خوی” است. این دارو اثر نسبتاً آهسته دارد و ممکن است چندین هفته طول بکشدتا اثرات آن در فرد مشاهده گردد.

مسمومیت با لیتیم از جمله اثرات نوروتوکسیک شدید آن می تواند با سطح سرمی طبیعی لیتیم اتفاق افتد . مواردی از مسمومیت حاد ممکن است همراه با سطح سرمی بالای لیتیم بدون شواهد بالینی از اثرات نوروتوکسیک باشد.

 

 

تست های تکمیلی

  • Therapeutic drug monitoring
  • Emergency and Overdose Drug Testing
  • BUN
  • Creatinine
  • TSH

تداخلات دارویی

دیورتیک ها به طور قابل توجهی تصفیه کلیوی لیتیم را کاهش می دهند. در حالیکه مترونیدازول باعث ابقاء و احتباس کلیوی آن می شود. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (نظیر ایبوپروفن) و فلوگزیتن باعث افزایش غلظت لیتیم خواهند شد.

اطلاعات تکمیلی

همراه با مصرف لیتیم بررسی عملکرد کلیه با انجام آزمایشات  اوره و کراتینین و همچنین بررسی کم کاری تیروئید با انجام آزمایش TSH  لازم است.

نکته ۱: هیچ رابطه ای مابین پیک غلظت و درجه مسمومیت وجود ندارد.

نکته ۲: اثرات جانبی دارو شامل احساس ضعف، سرگیجه ، لرزش، بی اشتهایی، آتاکسی، توهم، کُما،کاهش وزن، گیجی و عدم تعادل می باشد.

نکته ۳: لیتیم در شیر نیز قابل سنجش می باشد.

 

منابع

  1. Richard A. Mc Pherson, Matthew R. Pincus. Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Method, 23rd edition, 2017, Elsevier.
  2. Carl A. Burtis, David E. Bruns. Tietz Fundamentals of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, 7th edition, 2015, Elsevier.
  3. ARUP Laboratories
  4. Mayo Medical Laboratories
  5. Lab Tests Online

۶- جعفر آبادی آشتیانی مهتاب و همکاران. کتاب جامع تست های تشخیصی و آزمایشگاهی پاگانا ۲۰۱۴، انتشارات جامعه نگر، ۱۳۹۴ .